A hét műtárgya: Egy 1923-as fotó a Zsidó Kórházból

2022. Július 22. / 16:52


A hét műtárgya: Egy 1923-as fotó a Zsidó Kórházból

Az 1896-ban megnyitott budapesti Szabolcs utcai zsidó Kórház már a megnyitásakor az ország egyik legmodernebb egészségügyi intézményének számított, s az 1940-es évekre ezer betegággyal rendelkező, ragyogóan felszerelt, az egészségügy szinte minden területét átfogó gyógyászati komplexummá fejlődött – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.

A Szabolcs utcai Zsidó Kórházhoz tartozott a Bródy Zsigmond és Adél Gyermekkórház, a Bródy József és neje, Weissburg Fanny nevét viselő tüdőgondozó és az 1925-ben felépült, Kaszab Aladár és neje, Weiszkopf Józsa által alapított, ambuláns betegeket ellátó Poliklinika is. 1927 és 1931 között korszerű központi fűtéssel látták el s teljesen felújították a kórház épületeit és pavilonjait. 

2deae3d1eff766dea8f0090e8a4b6126.jpg

A numerus clausus törvény következtében külföldön végzett fiatal zsidó orvosok többsége csak a zsidó Kórházban tudott elhelyezkedni, ahol külföldön szerzett ismereteikkel emelték a gyógyítás színvonalát. 

1923-ban fotósorozatban örökítették meg a hitközség intézményeit – köztük a kórház képeit –, ezeket ma is őrzi a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteménye.

A kép adatlapja a múzeum honlapján itt elérhető.

(Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Indul Binjomin rabbi Talmud Tóra Akadémiája
Izrael
Netanjahu: Egyetlen lépésre vagyunk a győzelemtől