Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1136]

Az álmodozások kora: Szabó István 80 éves
A háborús árvák, egy árván maradt ország szószólója volt, a pusztítás poézisét kereste a 20. századi történelemben. Egy nemzedék tempózik a vízben korai filmjében, tűnik el ködalakjuk a Dunában egy fantomapát követve, megszólal az ébresztés mindenhol egyszerre az országban és azt fuvolázza a telefon, hogy: tessék felébredni.
 
Téli olimpia: döntőben az izraeli korcsolyázók
Alexej Bichenko és Daniel Samohin egyaránt bejutott az olimpiai döntőbe, az előbbi a Hava Nagilára mutatta be a gyakorlatát.
 
Készítsenek nekem Szentélyt, hogy közöttük lakjam – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:50 óra, az ünnep kimenetele: 17:56 óra. A Tórából ezen a héten a „Trumá” (Mózes 2. 25:1–27:19.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.  
 
Izraeli fotóművész munkáiból nyílik kiállítás a Ludwig Múzeumban
Az éjszaka világát mutatják be Rafael Y. Herman izraeli fotóművész különleges hangulatú képei, melyekből csütörtökön nyílt kiállítás a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.
 
Floridai lövöldözés: Diákjait védve halt meg a hős zsidó földrajztanár
Sikerült megmentenie a diákjait élete feláldozásával Scott Beigelnek, az amerikai zsidó közösség hősének, akit egy egész ország gyászol. A bátor tanár 35 éves volt.
 
A szabadság döntés kérdése
Hogy lehet a halálon kívül másra is gondolni, ha az embert a családjával együtt Auschwitzba viszik? Ez a fő kérdése az Egyesült Államokban élő, magyar származású pszichológusnak, Edith Eva Egernek, akit tizenévesen vittek haláltáborba Kassáról nővérével és szüleivel együtt.
 
Bemutatjuk a rabbijainkat: Fináli Gábor
Az egyházi vezetőinket bemutató sorozatunkban Fináli Gáborral, a budapesti Hunyadi téri zsinagóga rabbijával, a Béjn Hájámim zenekar vezetőjével olvashatnak interjút.
 
Heti zsidó tanítás: egy a változó világra nyitott rabbi 2000 évvel ezelőttről
Hillél, a leghíresebbek egyike a misnai rabbik közül, abban hitt, hogy nem a szigor, a követelőzés és a merevség hoz közel minket Istenhez és a Tórához, hanem a megengedő szeretet tesz istenfélővé.
 
Magyar siker izraeli fotópályázaton
Egyszerre négy, Magyarországról érkezett fotó ért el helyezést a Zsidó Lencse fotópályázaton, melyet a Beit Hatfutsot – A Zsidó Nép Múzeuma hirdetett meg. A kiállítás a múzeumban június 3-áig látható.  
 
Zsidók-e a fekete bőrű, „neológ” betérők: a Zsidó Ügynökség Izrael ellen
Az izraeli belügyminisztérium bírálói szerint jogsértően küldött haza egy zsidó hitre tért kenyai férfit, aki egy konzervatív jesivában akart tanulni, hiába volt érvényes vízuma. Másodszorra is vízumért folyamodott, nem kapta meg, bár elvileg zsidónak számít az izraeli törvények szerint.  
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1136]