Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1105]

A zsidóság Kárpátalján – Indul a Páva Filmklub!
Szeretnéd hallani, hogyan választották meg az új munkácsi rebbét? Vagy csak többet akarsz tudni a kárpátaljai zsidóságról, mely a neológiára is nagy hatással volt?
 
„És mindennek, amit nekem adsz, tizedét neked adom” – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 15:41 óra, az ünnep kimenetele: 16:49 óra. A Tórából ezen a héten a „Vájécé” (Mózes 1. 28:10–32:3.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Mai születésnapos: Az Ablak-Zsiráf zsidó szerzője
Annyira utálta az iskolát, hogy a világ legnagyobb gyerekpszichológusinak egyike lett belőle, a gyermeki önállóság és ugyanakkor társas együttműködés legokosabb híve. Kommunista és börtönviselt 56-os forradalmár, akit halálig figyelt az állambiztonság és aki Binét Ágnessel megírta minden idők egyik legnépszerűbb gyerekkönyvét, az Ablak-Zsiráfot.
 
Mindenki zsidó akar lenni: tömeges betérések Elefántcsontparton
Néhány évtizede megérkezett a népszerű kabbala Afrikába is és Elefántcsontparton találtak egy kis közösséget, akiket elkezdett érdekelni a kabbala mellett vallási környezete, a judaizmus is. Elkezdtek héberül tanulni, megünnepelni a zsidó ünnepeket, lassan bevonódtak a zsidóság világába, elszólította őket az Örökkévaló, mint Ábrahámot.
 
Török Ferenc 1945 című filmjével nyílik meg a 15. Varsói Zsidó Filmfesztivál
Török Ferenc 1945 című filmjével nyílik meg pénteken este a lengyel fővárosban a zsidó kultúra és hagyomány népszerűsítését célzó hétnapos nemzetközi filmszemle, a 15. Varsói Zsidó Filmfesztivál.
 
Tizenkét kőmives – Weiner Tibor
Sorozatunkban tizenkét magyar zsidó építészt mutatunk be, akik az 1867-es Emancipációs törvény által lehetővé téve terveztek házakat a haza dicsőségére. A negyedik rész Weiner Tiborról szól.
 
Mai születésnapos: Carl von Ossietzky, egy nácikkal küzdő, Nobel-díjas békeújságíró
Az első világháborús fronton látott háborút és a béke ügyének szentelte életét, börtönbe került a német militarizmus ellenségeként még azelőtt, hogy Hitler kancellári kinevezést kapott. Koncentrációs táborba került, Nobel-díjat kapott, amelyet nem vehetett át, nem sokkal később tüdőbajban meghalt.
 
Ötszáz év: a magyar reformáció és a zsidóság
A kereszténység története korántsem mentes az antiszemitizmus mérgétől, ugyanakkor vannak azért más hagyományok is, a protestantizmusnak köszönhetjük a héber Biblia mély meggyökerezését a nemzeti kultúrákban Európában.
 
Izraeli dolgozóinak negyedétől válhat meg a Teva
Az izraeli Teva vállalat drasztikus elbocsájtási hullámra készül, várhatóan megválik izraeli dolgozóinak negyedétől az új, hatékonyságnövelő szerkezetátalakítási reformprogram keretében – írta csütörtökön a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
 
Mai születésnapos: a 140 éves Ady Endre, a magyarrá vált zsidóság költő-prófétája
Ady Endre 1877 november 22-én született Érdmindszenten és Budapesten halt meg a történelmi Magyarország összeomlásának pillanataiban 1919-ben, az általa is várt forradalom gyors bukásának közelében. Nemsokára 100 éve már.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1105]