Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1214]

Ugye tudták, hogy még a Waze is zsidó?
A világ egyik legismertebb közösségi útvonaltervező alkalmazását Tel-Avivban találták ki, és ebben nagy szerepet játszott a filozófia. Cikkünkből az is kiderül, hogy a bölcsesség szeretetének mi köze a közlekedéshez.
 
Megint zsidózott egyet a világ legöregebb miniszterelnöke
A 93 éves Mahathir bin Mohamad maláj miniszterelnök – aki 1983 és 2003 között hat cikluson át vezette Malajziát, az idei évtől pedig már a hetedik kormányfői időszakát tölti – élesen bírálta az ausztrál kormányt, amiért az a nagykövetségét áthelyezi Tel-Avivból Jeruzsálembe.  
 
Brit megemlékezésen a vezető tábori főrabbi
A solymári brit nemzetközösségi katonai temetőben a hősök tiszteletére a napokban megemlékezést tartottak, amelyen részt vett Iain Lindsay, Nagy-Britannia Budapestre akkreditált nagykövete is.
 
Mai születésnapos: Popper Péter, az egyszerűség tanítója
Nem volt guru, nagyképű bölcs vagy hódolatot követelő tanító. Hallatlan népszerűségét azzal szerezte, hogy nyilvánosan tépelődött a legsúlyosabb és leghétköznapibb kérdéseinken. Miért nem élhet az ember egymagában, miért van rászorulva idegenek figyelmére? Miért fontos ragaszkodni és elengedni is? Mit tehetünk egyáltalán önmagunkért és másokért?
 
Mégsem lesz előrehozott választás – Megmarad az izraeli kormánykoalíció minimális többsége
A Zsidó Otthon párt nem lép ki a kormányból, így nem kell előrehozott választásokat tartani.  
 
Izraeli kutatók óriási felfedezése: Hogyan lehet környezetbarát üzemanyagot csinálni
Igen, az emberi végtermék is újrahasznosítható, a széklet mentheti meg a földet a Ben Gurion Egyetem kutatóinak felfedezése szerint.
 
Micva nap beteg gyerekekért és holokauszttúlélőkért
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) csatlakozott a brit zsidó közösség Mitzvah Day (Micva nap) nevű, jótékonysági akciójához, amelynek lényege, hogy a kezdeményezésben szerepet vállaló zsidó közösségek szerte a világon ugyanazon a napon lebonyolítanak egy közösségi projektet a saját lakóhelyükön.
 
Új, történelmi jelentőségű fotók Izraelről
A Wikimedia Commons új képgyűjteményében az 1948-as államalapítás előtt készült fotókat láthatunk Izraelről. Mindenkinek jó böngészést kívánunk azzal a jó hírrel, hogy a képek szabadon megtekinthetők és felhasználhatók.
 
Megtámadták a Chabad négy tagját
Négy, a Chabad mozgalomhoz tartozó zsidó fiatalt megtámadtak a kanadai Torontóban, Ontario tartomány fővárosában. A bűncselekményt elítélte a tartomány miniszterelnöke, a főváros polgármestere és a régió egyik zsidó vallási vezetője is.
 
Budapestre figyel az európai zsidó múzeumi szakma
Nagy szakmai elismerést jelent a Mazsihisz-Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár számára, hogy vasárnaptól a budapesti intézmény ad otthont az Európai Zsidó Múzeumok Egyesülete (Association of Jewish Museums – AEJM) éves konferenciájának.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1214]