Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1176]

Németország tekintélyes összeggel növeli a holokauszt-túlélőknek járó járadékot
A következő évben 88 millió dollárral nő a jóléti szolgáltatásokra fordított keret összege, a Claims Conference és a német kormány képviselői eredményes tárgyalásainak köszönhetően.  
 
Német nyomozás a cservenkai tömeggyilkosság ügyében: Csapody Tamás forráskutatásai
Csapody Tamás jogász, szociológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense több, mint tíz éve kutatja a cservenkai tömeggyilkosság történetét és a körülmények, az elkövetők kilétének felkutatására lefolytatott német nyomozást.  
 
Egyszerre lett anyuka és nagymama egy hászid asszony
Órákkal azután szülte meg tízedik gyermekét egy izraeli asszony, hogy világra jött az első unokája.
 
Izraeli tévécsatorna: háborúshoz közeli helyzet alakult ki a Gázai övezet határvidéken
Háborúshoz közeli helyzet alakult ki szombaton Izrael és a Gázai övezet határvidékén, az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet éjjel óta több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre, amire az izraeli hadsereg a 2014-es Erős szikla fedőnevű hadművelet óta a legerősebb légicsapásokkal felelt – jelentette a Tízes csatorna izraeli kereskedelmi tévé.
 
Kiállítják Freud titkos gyűrűit Jeruzsálemben
Sigmund Freud osztrák neurológus és pszichiáter titkos ajándékgyűrűiből nyílik kiállítás Jeruzsálemben az Izrael Múzeumban júliusban – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.
 
Antiszemitizmus elleni központokat hoz létre a német kormány
Antiszemitizmus elleni központokat tervez létrehozni a német szövetségi kormányzat, amelyeknek azokat az antiszemita incidenseket lehetne jelenteni, amelyeket a büntetőjog nem szankcionál – mondta el a Rheinische Post című regionális lapban pénteken megjelent interjúban Felix Klein, az antiszemitizmus elleni német kormánybiztos.
 
„Ahol örömük volt, ahol gyászuk, ahol énekeltek, és ahol sírtak” – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:21 óra, az ünnep kimenetele: 21:37 óra. A Tórából ezen a héten a „Mátot-Mászé” (Mózes 4. 30:2-36.) páros hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.   
 
Ezen a fesztiválon játszani ünnep
Az idei 21. Zsidó Kulturális Fesztiválról tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót a budapesti Goldmark teremben, ahol a hitközségi vezetőkön kívül jelen volt számos fellépő művész is. A rendezvénysorozat augusztus 26-án kezdődik, és szeptember 2-ig tart.
 
Ledőlt egy bástya a zsidó világban: nem kóser többé a Starbucks
Azóta, hogy 2011-ben elkezdtek csirkés és szalonnás szendvicset felszolgálni, az ortodox rabbik minden más termék kóserségében is kételkedni kezdtek, érthető okokból. Voltak közöttük, akik engedélyezték a kávézást továbbra is és voltak, akik szigorúbb álláspontot képviseltek.
 
Ultraortodox női elsősegély: A Hászid Feleségek Szövetsége
Az egész célja a jámbor zsidók számára kötelező szemérmesség volt és nem valamiféle lázadás. A kezdeményezést Amerika első közhivatalt viselő hászid asszonya indította el, így született a hászid mentőnők alakulata.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1176]